Rarely does a single-family home of this quality and level of finish come available in the most sought-after neighborhood in Manhattan, the West Village. 246 West 12th Street is that opportunity. A four year complete reconstruction of this 19th-century Greek Revival townhome includes a rebuilt structure with an extensive cellar and backyard excavation, altered elevations to maximize ceiling heights on every level, a restored front facade of classic brick and brownstone, and a rebuilt brick rear facade which has been extended for deeper floorplates and modernized with custom black steel casement windows. This home has approximately 5,100 square feet of interior living space on five levels, and 1,520 square feet of exterior space that includes a rear garden, a private terrace off the primary bedroom, and a large roof deck above. All interior flooring is heated with radiant floor heating, including the cellar and all bathrooms. The entire bluestone garden, primary bedroom terrace, front forecourt, stoop, and sidewalk, feature a multi-zoned electric snowmelt system, to avoid snow shoveling during the winter months. This smart home features a Savant system that controls all audio-visual components such as lighting, music, media, temperature and humidity control, shades, snowmelt, intercom, security, and surveillance cameras throughout. The English Basement level, where the kitchen is located, has over 9 feet high ceilings and is flooded with natural light from front to back. A secondary entrance below the stoop leads to a guest room with a full bathroom, which can also be used as a home office. The custom kitchen is outfitted with Arclinea kitchen cabinetry from Italy, and Calacatta Borghini marble slabs on the countertops and bookmatched backsplash, all rich with grey veining. Oversized Sub Zero and Miele appliances are spread throughout this open, eat-in kitchen. The most notable feature of this level is the double-height, black steel window wall that faces the beautifully appointed two-tiered, south-facing garden, which abuts townhouse gardens on all sides, including those from Bank Street houses to the rear. A secondary open stair in the rear connects this garden level with the Parlor above to perfectly incorporate the main entertaining spaces. The garden has been outfitted with a full outdoor kitchenette and natural gas barbecue, and a perimeter of planter beds. The Parlor level blends traditional style with crisp contemporary finishes. A marble foyer leads to chevron laid, dark stained, rift and quartered oak floors. The beautifully curved stair is wide open and allows natural light to carry down from the large skylight above. A solid statuary marble mantle over a gas fireplace completes the living room. In the dining room, a Poliform serving console and separate dry bar with stone slab and beverage center face the double height window wall with lush landscaped views. The third floor primary level is private, luxurious and full of natural light. The large bedroom faces south with large steel casement windows and French doors that lead to an oversized planted terrace. At treetop level, the views are green and open over low rise townhouses. A pass-through dressing closet from Poliform leads to a Bianco Dolomiti marble bathroom that features a soaking tub, large steam shower and double vanity with marble slab integrated sinks. The fourth floor offers three bedrooms and two luxurious bathrooms. Each bedroom is spacious with an abundance of light flowing through large skylights and the three windows at both front and rear facades. The stair bulkhead leads to the fully outfitted roof deck with ipe wood fencing and an outdoor kitchenette with refrigerator and ice maker. No detail was spared by the owner, who underpinned the entire cellar and excavated the backyard to create ceiling heights nearly 14 feet tall. The floorplate is almost the full depth of the lot, and a massive walkable skylight below the garden allows astounding natural light into this lower level. A custom, 700 bottle, separately tempered wine room is outfitted with modular storage. A separate room, bathroom, large laundry room, row of storage closets, and brand new mechanical systems are on this level as well. With its large open flexible space, the cellar level is perfect for a variety of uses, including home theater, gym, or potential guest suite or staff quarters. Set on a quiet, tree-lined, cobblestoned street, 246 West 12th Street sits in the center of one of the world's most sought-after residential enclaves. Celebrated fine dining and historic watering holes stand shoulder-to-shoulder on the surrounding streets, and the magnificent Hudson River Park, High Line, and Whitney Museum are all within steps of this stunning West Village home.

Property Details of 246 West 12th Street, Unit House

Property Details

Utilities and Appliances

Map Location

Driving Directions

Listed by Matthew Lesser and Matthew Pravda of Leslie J Garfield & Co Inc

Based on information submitted to REBNY as of November 28, 2022 1:35 PM EST . All data is deemed reliable but is not guaranteed accurate by the MLS. All information should be independently reviewed and verified for accuracy. IDX information is provided exclusively for consumers’ personal, noncommercial use and may not be used for any purpose other than to identify prospective properties consumers may be interested in purchasing.

 
 

 

 

Hi there! How can we help you?

Contact us using the form below or give us a call.

Send Us A Message:

Do not fill in this field:

Hi there! How can we help you?

Contact us using the form below or give us a call.

Send Us A Message:

Do not fill in this field:

Hi there! How can we help you?

Contact us using the form below or give us a call.

Send Us A Message:

Do not fill in this field:

Do not fill in this field:

Do not fill in this field:

Do not fill in this field:

$

Do not fill in this field: